Kiireelliset magneettikuvaukset pyritään tekemään jopa samana päivänä. Tapaturmatilanteessa ajanvaraustilannetta voi tiedustella suoraan magneettihoitajalta 010 582 0260.
Tapaturmassa magneettikuvaus voidaan tehdä ensisijaisena esimerkiksi olkapäästä tai polvesta, jos epäillään jänne- tai pehmytkudosvammaa. Monissa luiden vammoissa röntgenkuva on riittävä ensivaiheen kuvantamisessa. Magneettikuvaus voidaan tehdä, jos toipuminen ei suju odotetusti.
Pään vammoissa magneettikuvaus auttaa arvioimaan vamman vakavuutta ja sillä on
myös vakuutusoikeudellista merkitystä.
Kaularangan vaikeissa piiskaniskuvammoissa magneettikuvaus näyttää nikamamurtumien lisäksi välilevyrepeämät ja muut pehmytkudosvammat.
Nivelvammoissa magneettikuvaus on ensisijainen, jos epäillään vakavampaa nivelside- tai rustovammaa, joka voi vaatia esim. leikkaus- tai kipsihoitoa. Lievemmissä vammoissa magneettikuvaus voidaan tehdä myöhemmin tarkentamaan diagnoosia ja hoitoa röntgenkuvauksen jälkeen, mikäli kipu pitkittyy.
Selkävammoissa röntgenkuvalla todetaan murtumat ja nikamasiirtymät. Magneettikuvaus näyttää myös pehmytkudosmuutokset (välilevyrepeämät, hermopinteet, lihas- ja muut pehmytkudosvammat).
Lasten urheiluvammoissa normaali magneettikuvaus helpottaa lajiharjoittelun turvallista jatkamista.
Useimmat vakuutusyhtiöt myöntävät maksusitoumuksen tapaturmatilanteessa nopeasti. Varaa aika omalle lääkärille, joka tekee maksusitoumuspyynnön (E-lausunto). Muistathan tehdä itse vahinkoilmoituksen vakuutusyhtiöllesi.
Tiesithän, että Suomessa jokainen työntekijä on vakuutettu lakisääteisesti työnantajan työtapaturmavakuutuksella. Yksityisyrittäjä tarvitsee erillisen yrittäjän tapaturmavakuutuksen. Vakuutus kattaa työtapaturmaan liittyvät tutkimukset sekä hoitokulut, tarvittaessa siis magneettikuvauksen ja leikkaushoidon. Työtapaturman sattuessa voit hakeutua suoraan hoitoon myös erikoislääkärille. Tutkimus- ja hoitokulut maksaa työtapaturmissa siis vakuutusyhtiö, ei työnantaja. Muistathan tehdä itse työtapaturmailmoituksen vakuutusyhtiöllesi.